IZLEČITE DISKUS HERNIJU NEOPERATIVNIM PUTEM

Lokomoto centar ima rešenje za bolove u vašim leđima.ZAKAŽITE PREGLED

Lokomoto centar ima rešenje za bolove u vašim leđima.
Da li i vi bolujete od diskus hernije?

Da li osećate bolove i ograničene pokrete u lumbalnom ili vratnom delu delu kičme tokom sedenja ili stajanja?
Osećate grčenje i napetost leđnih mišića, praćeno bolom i trnjenjem duž nogu ili ruku, sa slabošću u mišićima?
Ukoliko imate potvrdne odgovore, gotovo je sigurno da je u vašem kičmenom stubu došlo do diskus hernije. Statistike kažu da se ovakvi bolovi u leđima pojavljuju do čak 80% ljudi, a upravo je diskus hernija jedan od najčešćih uzroka.
Na sam pomen ovog stanja većina ljudi pomisli na nesnosne bolove u leđima, na bolovanje u krevetu i na kraju na neizbežnu operaciju.
Ipak, istina je da će do operativnog postupka, praćenog dugim i teškim periodom rehabilitacije, doći samo ako dugotrajno zanemarujete bolove u kičmi koje izaziva diskus hernija.


Šta je to diskus hernija i kako da budete sigurni da je imate?

Diskus hernija (discus hernia) je promenjeno stanje diskusa (diska – koji se nalazi između pršljenova I sastoji se od unutrašnjeg mekanog dela i spoljašnjeg malo čvršćeg). Promene nastaju usled degenerativnih promena ili traume. Diskus hernija se javlja kada mekši deo, takozvani „žele“ diska “iscuri” te više nema mekanog jastučeta između diskova da lako naležu.
Ova promena dovodi do stvaranja “izbočenja, džepa”, pa u zavisnosti od mesta gde se ta promena dogodila, vrši pritisak na okolno tkivo i dovodi do određenih tegoba.

Diskus hernija se javlja najčešće između 35 i 45. godine, ali lekarska praksa beleži sve veći broj mlađih pacijenata u Srbiji koji se javljaju zbog problema sa diskus hernijom.

U većini slučajeva javlja se u lumbalnom delu, koji trpi i najveći pritisak celog kičmenog stuba u nepravilnim položajima. U ovom slučaju svi problemi su ograničeni na lumbalni deo, kukove i noge. Ako je pak zahvaćen vratni deo problemi se mogu javiti u vratu, lopaticama, ramenima i rukama.
Da biste bili sigurni da je uzrok vaših bolova diskus hernija potrebno je detaljno ispitati medicinsku istoriju, razgovarati o simptomima koje imate i obaviti pregled.
Diskus hernija se može dijagnostikovati nizom ortopedskih, fizijatrijskih i neuroloških kliničkih pregleda i testova.
Ukoliko je od kliničkog značaja, pacijentima se savetuje i da urade snimanje magnetnom rezonancom.


Zakažite svoj preventivni pregled već danas: +381 11 4095924


NE OPERATIVNO REŠENJE DISKUS HERNIJE? Da, dobro ste pročitali.


Najbitnije je utvrditi uzrok bolova i početi sa terapijom na vreme. Nakon obavljenog pregleda možemo utvrditi tačno stanje vašeg kičmenog stuba i međupršljenskih diskova, i na osnovu nalaza odabrati pravu kombinaciju terapijskih procedura za Vas.
Statistički podaci pokazuju da konzervativno lečenje, manualnim i fizikalnim terapijama, daje pozitivne rezultate u preko 85% slučajeva.
Koje su prednosti NEoperativnog lečenja kod nas?


Oslobađanje od bola

u potpunosti ste samostalni kroz ceo proces

telo se postepeno oslobađa bola

neće više biti potrebe za raznim, nekad vrlo jakim, lekovima protiv bolova, koji nisu ni donosili dugoročne rezultate

terapije su bezbolne, prijatne i bez potencijalnih rizika


Kojim se to terapijama leči diskus hernija?


Primaran cilj svakog tretmana za svakog pacijenta posebno je umanjiti bol, ukočenost i druge simptome uzrokovane diskus hernijom. Kako bi se ovaj cilj postigao, pravi se jasno definisan plan terapije i vežbi individualno dizajniran za svakog pacijenta. To znači razumevanje problema, edukaciju pacijenta, fizikalnu terapiju, spinalnu dekompresiju i kineziterapiju u cilju ispravljanja biomehanike pokreta i pravilnog raspoređivanja sila koje deluju u telu.
*Najefikasniji sistem lečenja diskus hernije je kombinacija spinalne dekompresije, fizikalne terapije i kinezi terapijskih vežbi, što sve novije statistike u razvijenim zemljama pokazuju*.


Fizikalna terapija ima za cilj da deluje na segment gde je do hernijacije diskusa došlo i ublaži simptome, otkloni bol i ograničenu pokretljivost. Zatim da smanji upalu, relaksira mišiće, povrati funkciju kičme i ojača mišićnu snagu. Da bi se obnovilo okolno tkivo mogu se koristiti i fizikalne procedure kao što su: INDIBA, magneto terapija, elektro terapija, krio terapija i pri kraju kineziterapija (terapijsko vežbanje).Koje su još prednosti NEoperativnog lečenja diskus hernije?

Svakako, najveća prednost jeste oslobađanje od bolova uzrokovanih diskus hernijom na prirodan način, u skladu sa stanjem vašeg tela i organizma. Operacija vam možda deluje kao brzo rešenje, ali da li je zaista tako? Pomislite na period pripreme za operaciju, vreme koje morate da provedete u bolnici nakon operacije, a onda još sledi i period rehabilitacije i boravka u raznim banjama. Kroz ceo taj proces oporavka, koji može da potraje i do 6 meseci, biće vam neophodna pomoć drugih pri ustajanju, hodanju, oblačenju.
Kada osetite prvo poboljšanje shvatićete i da je period šetanja po brojnim lekarskim ordinacijama i centrima za masaže u traženju mogućih rešenja konačno završen.


Šta kada završite sa terapijama?


Našim pacijentima savetujemo da nakon terapija nastave da redovno vežbaju u kućnim uslovima.

Pored toga da budu svesnih svojih pokreta i položaja kičme u svakodnevnom životu, da izbegavaju dugotrajne prinudne i neprirodne položaja tela, nagle pokrete, kao i podizanje i nošenja težeg tereta.

Preporuka je jačanje trbušnih i leđnih mišića kao i mobilnosti kukova što će olakšati funkcionisanje kičmenog stuba.

Ukoliko bude postojala potreba, fizikalni tretman se može obnavljati i jednom do dva puta godišnje. Budite sigurni da ćete prirodnim, terapijskim pristupom lečenju diskus hernije poboljšati stanje celog tela, sveukupno se osećati bolje, te time unaprediti i kvalitet svog života u svim segmentima.