KINEZITERAPIJA I NEUROMUSKULARNA STABILIZACIJA

DNS (Dinamička neuromuskularna stabilizacija)

DNS je napredna metoda procene i lečenja mišića, zglobova i nervnog sistema. Glavna premisa DNS-a je da su loše držanje, nepravilan pokret i nepravilna stabilizacija zgloba izvor bolnih i degenerativnih stanja mišićno-koštanog sistema.

Pristup DNS-a mnogo je funkcionalniji. Dovodi noseće zglobove i segmente u funkcionalno usklađen položaj. Ako je jedan mišić disfunkcionalan (slab), čitava stabilizujuća funkcija je poremećena i kvalitet pokreta je ugrožen.

DNS se zasniva na praćenju motornog razvoja deteta u kratkih 13 meseci, od ležanja na leđima do prevrtanja, puzanja, uspravnog sedenja i na kraju hodanja. Ovo programiranje CNS-a (centralnog nervnog sistema) razvija stabilne, pravilno usklađene zglobove, idealno držanje i besprekorne pokrete. Kroz kontrolu abdominalnog pritiska formiraju se vežbe koje nastoje da isprave nepravilnosti u motorici pokreta i da sinhronizuju pokrete ekstremiteta sa trupom.

Vežbe su dinamične i remodeliraju neuro-mišićne veze da bi ojačale nove obrasce pokreta i stabilizaciju zglobova, otuda i stvaranje dinamičke neuromuskularne stabilizacije. Vraćanjem držanja, stabilnosti i pokreta unazad onako kako je prvobitno programirano, pacijenti su u stanju da zaustave hronični bol i napredovanje degenerativnih stanja.


DNS vežbe se koriste kod:

  • Problema sa kičmenim stubom (protruzija i ekstruzija diska, skolioza, povećana kifoza i lordoza),
  • Smanjenog mišićnog tonusa,
  • Sportista (prevencija povreda i povećanje sportskih performansi, snaga, izdržljivost, stabilnost, funkcionalnost pokreta…)


PNF (Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija)

Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija (PNF) je neurofiziološki pristup terapijskim vežbama koji se mogu koristiti u svim fazama rehabilitacije za rešavanje višestrukih i različitih oštećenja i funkcionalnih gubitaka.

PNF primenjuje neurofiziološke principe senzornog i motoričkog nervnog sistema za koordinaciju i efikasno obavljanje namenskih pokreta. PNF se može efikasno koristiti kao deo sveukupnog progresivnog programa rehabilitacije kako bi se olakšala neuronska adaptacija i motorna kontrola, poboljšala snaga i fleksibilnost.

PNF uključuje ponovljenu aktivaciju mišića udova brzim istezanjem, trakcijom, kompresijom i maksimalnim ručnim otporom u funkcionalnim smerovima (PNF dijagonale) kako bi se pomoglo motoričkom ponovnom usavršavanju.


Proprioceptivna


Korišćenje svih unutrašnjih i spoljašnjih receptora u telu za dobijanje senzornog inputaNeuromuskularna


Poboljšanje veze između mišića i nervnog sistema za dobijanje motornog odgovoraFacilitacija


Olakšanje pokreta, mogućnost iniciranja pokretaKorektivna gimnastika

Program koji obuhvata skup vežbi doziranih prema intenzitetu, vrsti i trajanju, koje se primenjuju:

Preventivno – kada još nije došlo do deformacije lokomotornog sistema

Terapijski – kad je deformacija već prisutna, s ciljem sprečavanja progresije oštećenja.

Terapijski pristup nastoji ispravljanju deformiteta kičmenog stuba kroz povećanje snage i fleksibilnosti, povećanje amplitude pokreta i poboljšanje koordinacije pokreta. Vežbe su prvenstveno namenjene deci u razvoju sa problemom lošeg držanja, skolioze, kifoze, lordoze.

Vežbe su prilagođene potrebama i sprovode se isključivo u individualnom radu sa decom.Istezanje

Istezanje

Istezanje povećava fleksibilnost. Veća fleksibilnost Vaših mišića smanjiće rizik od povrede zglobova, ligamenata, kostiju i mišića. Ako imate bol u leđima, on je često posledica spazma mišića leđa, kukova, mišića zadnje lože i glutealnih mišića. Svakodnevnim istezanjem bol se može ublažiti, a njihovim jačanjem popravićete svoju posturu.

Bilo da se sportom bavite rekreativno ili profesionalno i bez obzira na starost, istezanje je veoma bitan deo Vašeg treninga i svakodnevne rutine. Može biti:

DINAMIČKO ISTEZANJE

Koristi se na početku treninga i gde je cilj da telo pripremimo naporima koji slede. Kroz vežbe koje simuliraju određene pokrete sporta, telo zagreva određene grupe mišića. Ova vrsta istezanja je poznata kao zagrevanje.

STATIČKO ISTEZANJE

Na kraju treninga, kroz određene tehnike mišići se postepeno istežu u intervalima od 15 do 60 sekundi gde se javlja osećaj blage zategnutosti do granice bola. Uz nekoliko ponovljenih serija na svim grupa mišića, vaše telo će osetiti značajnu razliku nakon treninga.

ISTEZANJE U TERAPIJSKE SVRHE

Ukoliko se ne bavite sportom a imate problem sa napetošću mišića, istezanje celog tela Vam može pomoći da izdužite mišićna vlakna i pospešite cirkulaciju. Vaše telo će biti relaksiranije i spremnije za svakodnevne napore.


Diskushernija- vežbe

Diskushernija je najčešći problem kičme savremenog čoveka.

Diskushernija je povreda međupršljenskog diska kičmenog stuba, koja nastaje kao posledica degenerativnih promena i može dovesti do prodora jezgra diska u međupršljenski otvor gde može vršiti pritisak na koren nerva. Može se nalaziti između bilo koja dva pršljena, ali najčešće tegobe se javljaju u cervikalnom i lumbalnom delu kičmenog stuba.

Najčešći simptomi:

• Bol i ukočenost u vratu i ramenima
• Spuštajući bol niz ruku ili nogu
• Glavobolja
• Spazam mišića

Uz fizikalnu i manualnu terapiju, nezaobilazan deo su vežbe koje imaju za cilj da isprave sve nedostatke koji su doveli do pojave diskushernije. Specijalno dizajnirane vežbe po individualnom modelu pacijenta služe da uklone uzrok, isprave posturu i ojačaju mišiće što će Vam pomoći da dugoročno rešite problem diskushernije.