Triton DTS

Najbolji tretman za bol u leđima

Da li imate diskus herniju, degenerativne promene na kičmenom stubu, faset sindrom, ili neki drugi problem sa kičmom?

Ako imate bolove u leđima, sigurni smo da to utiče na kvalitet vašeg života, ali i da ste tražili rešenje svog problema.

Ako vam klasične metode fizikalne terapije nisu pomogle, možda je vreme za Triton DTS terapiju odnosno trakcioni terapeutski krevet za spinalnu dekompresiju.

Šta je spinalna dekompresija?


Spinalna dekompresija je neinvazivna i neoperativna metoda tretmana bola u leđima za koju se koristi TRITON DTS trakcioni terapeutski krevet. Spinalna dekompresija je efikasan tretman za oslobađanje nerava od mehaničke kompresije, za degenerativna oboljenja diskusa, sindrom zadnjih faseta, za smanjenu pokretljivost ili degenerativne bolesti zglobova. Najjednostavnije rečeno, primenom mehaničke sile vrši se širenje međupršljenskog prostora – povećanje razmaka između dva pršljena, opuštanje napetosti žutog ligamenta, povećanje prokrvljenosti i smanjenje ili ukidanje pritiska na nerv.

Terapeutski krevet Triton DTS radi na bazi kompjuterske tehnologije i sofisticirane opreme koja pažljivo isteže kičmeni stub i umanjuje pritisak na pršljenove i zglobove, te na taj način omogućava prirodni proces lečenja. Ono što je važno jeste da se tokom tretmana ne vrše nagli pokreti i da se ne javlja nikakav bol. Tretman se, u zavisnosti od zdravstvenog stanja, starosne dobi i kilaže, posebno prilagođava svakoj osobi pojedinačno.

Dekompresijska terapija kičme je vrlo učinkovit i efikasan način rešavanja bola i problema vezanih za celu kičmu. Mnoge kliničke studije pokazale su da dekompresijska terapija kičme ima od 75-86% uspešnosti u oslobađanju bola u leđima i uklanjanju simptoma.


Kako izgleda tretman spinalne dekompresije?


Tretman se započinje pripremom pacijenta. U zavisnosti od stanja i same prirode povrede pacijent se priprema zagrevanjem bolnog područja raznim tehnikama masaže, manualne terapije, fizikalne terapije ili INDIBA radiofrekventnom terapijom. Početna seansa treba da bude sa malom vučnom silom koja se postepeno povećava.

Pacijent sve vreme tokom terapije leži u tačno određenoj poziciji koja je optimalna za njegovu dijagnozu. Kompjuterizovani sistem navođen elektromotorom nežnom silom „razvlači“ ciljano područje kičme. Terapija izvlačenjem stvara dekompresiju u kičmi što poboljšava protok krvi u tretiranom području i smanjuje pritisak na nerve i tako leči upalni proces. Sam postupak dekompresije na trakcionom stolu traje od 15 do 25 minuta. Uz to, terapijski sto reguliše promenu ugla karlice, tako da terapeut može da cilja baš pršljen koji želi.

Na kraju se sprovode kineziterapijske vežbe, koje se takođe određuju na osnovu zdravstvenog stanja pacijenta. U našem terapijskom centru radimo i različite programe kineziterapije, s ciljem jačanja mišića stabilizatora kičmenog stuba i aktivacije mišića koji su ključni za pravilno držanje.


Kombinacijom pravilnog položaja tela i promenljivog intenziteta sile koji se na kičmu vrši na sofisticiranom stolu, Triton terapija doprinosi sledećem:


smanjenju pritiska na korene nerava

vraćanju odgovarajuće funkcije pršljenu ili disku

smanjenju pritiska na korene nerava

povlačenju simptoma odnosno bola i disfunkcije


Koja je razlika između triton spinalne dekompresije i klasične trakcije kičme?

Svaka dekompresijska terapija je vrsta trakcije, ali svaka trakcija nije dekompresijska. Većina terapeutskih kreveta ima mogućnost trakcije, ali ne i mogućnost trakcije po ciklusima sa popuštanjem vučne sile. A, upravo to mnogo više doprinosi lečenju, olakšavanju tegoba i rasterećenju kičmenog stuba. Trakcija vrši kontrakcije mišića koji se nalaze neposredno uz kičmu. Međutim, time se ne postiže željeni efekat rasterećenja kičme, jer se mišići tela zapravo brane od trakcione sile i time se pritisak na disk i unutar diska povećava, što ne dozvoljava disku da zaraste.

S druge strane, spinalna dekompresija je izmenjen, poboljšani oblik trakcije. Zahvaljujući kompjuterskoj tehnologiji kontroliše se i podešava način rasterećenja kičme, a samim tim i izbegava reakcija mišića kičme na grčenje i dodatani pritisak na diskove. Fizioterapeut može kontrolisati sa koliko kilograma snage isteže pacijenta, kao i koliko traje istezanje i koliko često će se ono ponoviti u intervalima. To dovodi do relaksacije mišića uz kičmeni stub i pozitivan efekat dekompresije.


Koju su indikacije, odnosno kada se preporučuje spinalna dekompresija triton terapijom?


kod hernijacije diska

bulginga diska

degenerativne promene diska

ograničenja pokreta fasetnih zglobova

kada osećate trnce u rukama i nogama ili glavobolje i vrtoglavice

kod tinitusa – mehanički uzrokovanog šuma u ušima

uklještenja nerva

spinalne stenoze – suženja između pršljenova

degenerativne bolesti diska


Kao i sve druge terapije i spinalnu dekompresiju bi trebalo izbegavati kod:


trudnoće

svežih i nesraslih fraktura rebara, pršljenova i karlice

osteosintetskih materijala u karlici

umetnog diska

neuspelih operacija

upalnih procesa i tumora

pogoršanja simptoma prilikom i/ili nakon DTS


Naše višegodišnje iskustvo, kao i iskustvo brojnih terapeutskih centara, pokazalo je da je ova metoda dala visok procenat pozitivnih rezultata kod mlađih pacijenata sa diskusom u vratnom ili donjem-lumabalnom delu kičmenog stuba. Takođe, poslednjih godina istraživanjima je dokazano da se procenat izlečenja triton terapijom kod pojedinih pacijenata kreće između 86 i 100%.

Zakažite svoj pregled već danas i rešite se bolova u leđima zauvek.