INDIBA – NOV NAČIN REHABLITACIJE

INDIBA – nov način rehabilitacije

Kao i u drugim oblastima života, i u medicini i estetici sve više se okrećemo novim tehnologijama. Jedan od noviteta, koji je značajno unapedio, ubrzao i pojednostavio proces lečenja različitih stanja organizma jeste i Indiba sistem, odnosno Indiba active terapija. Može se reći da je danas Indiba najefikasnija terapija u lečenju sportskih povreda, reumatoloških i degenerativnih promena u zglobovima, svih traumatskih povreda i postoperativnih stanja.

Šta je INDIBA?

INDIBA activ (TECAR tehnologija) je terapija koja se fokusira na ubrzavanje prirodnog procesa oporavka tkiva. Terapija indibom bazira se na emitovanju radiofrekventnih talasa na tačno definisanoj frekvenciji kojom se ciljano izazivaju regeneracijski procesi u povređenom tkivu.
Sistem je baziran na frekvenciji od tačno 448 kHz koja deluje na nivou ćelije, povećavajući ćelijski metabolizam i mikrocirkulaciju. U odnosu na tradicionalne metode fizikalne terapije (magnetom, laseron, elektroterapijom i druge), čije delovanje je ograničeno na površinske delove tela, INDIBA deluje duboko unutar tretiranog područja.
Dodatna prednost lečenja Indiba terapijom jeste tretiranje povreda u kratkom vremenskom periodu i mogućnost izvođenja manipulativnih fizioterapeutskih tehnika i metoda kineziterapije u toku samog tretmana. Pacijent će se osećati bolje već nakon prvog tretmana.
Ukoliko je tretman praćen i manualnim tehnikama (što je i praksa) proces oporavka, uz ublažavanje bola, će se ubrzati. U odnosu na klasičan elektroterapijski pristup, ubrzava lečenje 3-5 puta

Precizno određena frekvencija elektromagnetnih talasa od 448kHz koje aparat emituje izaziva tri osnovna efekta:1.ĆELIJSKU BIOSTIMULACIJU (atermalni efekat)


Visokofrekventna energija modifikuje propustljivost ćelijske membrane, i koristeći atermalnu aplikaciju  pruža efikasnu regeneraciju tkiva. U ovoj fazi metabolizam raste kako i potražnja ćelije za kiseonikom.2.MIKROCIRKULACIJU (termalni efekat)


Povećana mikrocirkulacija dopunjuje biostimulaciju i tako tkivu obezbeđuje elemente koji su neophodni za regeneraciju. Kapilarna vazodilatacija hrani i doprema kiseonik do tkiva što poboljšava vensku i limfnu reapsorpciju.3.HIPER – AKTIVACIJU (hipertermija)


Hipertermija u velikoj meri povećava ćelijski metabolizam i počinje proces restrukcije u tkivu za borbu protiv fibroze. Tkivo je restruktuirano i u hroničnim slučajeva u kojima je fibroza prisutna već neko vreme , kao što su dugoročni efekati prethodne traume ili artritisa.Pogledajte u videu šta je INDIBA sistem i kako tretman izgleda.Kada se preporučuje lečenje INDIBOM?


Indiba terapiju elektromagnetnim talasima i zagrevanjem preporuka je koristiti u rehabilitaciji:

  • Svih akutnih, subakutnih i hroničnih stanja
  • Bolova u vratu i leđima
  • Reumatskih bolesti (sva upalna stanja, burzitis, kapsulitis, tendinitis, fasciitis, osteoartritis)
  • Traumatskih i sportskih povreda (mišićna kontraktura, ruptura mišića, istegnuće ili ruptura ligamenta, prelom, kontuzija, iščašenja i uganuća zglobova, smanjenje mišićnog zamora)
  • Drenaže otoka, edema, resorpcije hematoma
  • Zarastanja ožiljaka

Fizio-estetskih tretmana (rekuperacija butina, zadnjice, stomaka, celulita, zatezanje

Kod svih ovih stanja, pozitivni učinci su vidljivi već nakon prve terapije.​​ Efekti terapije Indibom koje ćete osetiti su podizanje lokalne kontrolisane temperature tela, povećanje cirkulacije i limfne drenaže, povećanje dotoka kiseonika od tkiva, eliminacija metaboličkog otpada, reabsorpcija edema, analgetski efekat. Dokazani rezultati ovog načina rehabilitacije su smanjenje bola kod 85% pacijenata, povećan obim pokreta, regeneracija tkiva i ubrzano zarastanje rana.

Svakako, postoji nekoliko stanja kada se INDIBA terapija ne preporučuje. To su pejsmejker ili drugi elektronski implantati u telu, trudnoća i tromboflebitis (uključujući DVT). Ipak, Indiba uređaji koji rade na 448 kHz nisu kontraindikativni u slučaju metalnih implantata (zglobovi kuka, kolena i metalnih igala i ploča). Situacije kada treba da se konsultujete sa terapeutom, kako bi on procenio da li je sigurno otpočeti sa terapijom su kada imate otvorene rane, opekotine, infekcije, aktivne epifize ili koristite antikoagulantne lekove.

Fizio-estetskih tretmana (rekuperacija butina, zadnjice, stomaka, celulita, zatezanje


Kroz ovaj video je objašnjeno kako sistem INDIBA funkcioniše na ćelijskom nivou i prednosti koje se dobijaju sa termičkim efektom.NAJČEŠĆA PITANJA O INDIBA TERAPIJI:


Kako deluje INDIBA terapija?

INDIBA je elektromagnetna struja koja se dovodi u telo putem elektroda na radiofrekvenciji od 448kHz. Ova struja postepeno povećava temperaturu tretiranog tkiva. Porast temperature poboljšava prokrvljenost u tretiranom području, što dovodi i do veće količine kiseonika i nutritijenata iz imunog sistema i pokreće prirodne reakcije organizma, obnavljanje i odbranu tela.

Da li je INDIBA sigurna?

INDIBA je odobrena od strane regulatornih tela određenih zemalja, označena je kao CE (što znači da ispunjava standarde Evropske unije) i odobrena je od FDA. INDIBA takođe pruža sveobuhvatnu obuku i specijalističke kurseve za sve koji sistem koriste.. Konstantno sarađuje sa vodećim univerzitetima i istraživačkim centrima kako bi osigurali sigurnu i efikasnu tehnologiju i proces lečenja.

Zašto frekvencija od 448 kHz?

INDIBA ulaže mnogo resursa u istraživanje tehnologije da bi osigurala najbolje rezultate. Tokom ovog istraživanja, tim visoko priznate španske univerzitetske bolnice Ramon i Cajal iz Madrida (Dr Ubeda i tim) proučavao je šta se dešava sa ćelijama tela kada se primenjuje INDIBA. Otkrili su da je frekvencija INDIBA 448kHz efikasna u stimulaciji proliferacije matičnih ćelija i razlikovanju istih, a da pri tom normalne i zdrave ćelije nisu povređene. Takođe je testirano na određenim vrstama ćelija raka in vitro, gde je utvrđeno da smanjuje broj obolelih ćelija, ali ne i normalnih ćelija, te da je bezbedna za upotrebu na ljudima.

Koji su glavni biološki efekti terapije INDIBA?

U zavisnosti od dostignute temperature, dobijaju se različiti efekti:

• Pri intenzitetu zagrevanja, zbog efekta jedinstvene struje od 448kHz, dolazi do bio-stimulacije.
Ovo može pomoći u ranim fazama povrede ubrzavanjem delovanja tela. Takođe može pomoći u
ublažavanju bola.

• Pri blagom porastu temperature glavno dejstvo je vaskularizacija, povećavajući dubok protok krvi koji daje više kiseonika i hranljivih materija za popravak. Mišićni grčevi se smanjuju i pri tom se smanjuje bol. Edemi se mogu dramatično smanjiti.

• Na visokim temperaturama postoji efekat hiperaktivacije, koji povećava i duboki volumen i
intenzitet protoka krvi (Kumaran i Vatson 2017). U estetici, visoka temperatura tkiva može smanjiti bore i fine linije, kao i poboljšati izgled celulita.

Šta se dešava tokom INDIBA tretmana?

Vaš terapeut će svakako razgovarati o tome zašto bi lečenje INDIBA moglo biti od koristi. Tokom tretmana terapeut će koristiti kremu na koži kako bi sproveo struju. Potpuno je bezbolno, koristi se obložena elektroda koja se naziva kapacitivnom i koja stvara površnsku toplotu, ili otporna, koja je metalna elektroda i koja razvija dublju toplotu, ciljajući pri tom tkivo koje je dublje u telu.

Koliko sesija INDIBA terapijom je neophodno?

To zavisi od vrste tretmana. Za hronična stanja obično je potrebno više sesija nego za akutna stanja. Može varirati od 2 ili 3 do mnogo više. Za više informacija stojimo vam na raspolaganju prilikom pregleda.

Da li postoji limit u korišćenju sesija INDIBA terapije?

Ne postoji granica. Broj sesija zavisi od poremećaja ili stanja koje treba lečiti i od njegove težine. Naravno, možete da imate tretmane održavanja kako biste produžili rezultate u slučaju da imate hronični problem ili želite da iskoristite dugotrajnije efekte.

Koliko često se mogu primenjivati INDIBA terapije?

Nema ograničenja, ali količina svakako zavisi od vrste tretmana i ozbiljnosti stanja pacijenta. U ranim fazama sesija ovo može biti vrlo često. U većini slučajeva to je 1 do 3 sesije nedeljno. U profesionalnom sportu to može biti i dva puta dnevno. Kada su u pitanju estetski tretman, ovo se razlikuje.

Koliko vremena INDIBA treba da radi?

To zavisi od toga šta se leči. Kod akutne povrede efekti mogu biti trenutni i često postoji smanjenje bola već od prve sesije, pa čak i kada su u pitanju hronična stanja. U estetici, neki tretmani, poput lica, mogu imati rezultate do kraja prve sesije. Kako se rezultati smanjenja masti vide tokom nekoliko nedelja, neki ljudi prijavljuju smanjenje za nekoliko dana.

Koliko dugo traju efekti od sesije INDIBA terapijom?

Efekti mogu trajati dosta dugo i to zavisi konkretno od karakteristika sesije lečenja, a najčešće se dešava da rezultati traju duže posle održanih nekoliko sesija. Za hronični osteoartritis i karakterističan bol, prijavljeni su pozitivni efekti koji traju i do tri meseca. Kada su u pitanju estetski tretmani, efekti mogu trajati i nekoliko meseci.

Da li je INDIBA terapija bolna?

Ne, radi se o vrlo prijatnom tretmanu. U slučaju da osećate bilo kakvu neugodnost prilikom tretmana, istu bi trebalo odmah da prijavite vašem fizioterapeutu.

Postoje li neželjeni efekti INDIBA terapijom?

Nema nuspojava. INDIBA terapija je bezopasna za telo i veoma je prijatna. Bez obzira na vrlo osetljivu kožu ili kada se dostignu visoke temperature, može doći do blagog crvenila koje će se brzo povući i / ili trenutnog peckanja na koži.

Može li INDIBA da ubrza vreme mog oporavka od povrede?

Vrlo je verovatno da će INDIBA ubrzati oporavak od povrede. To je zbog višestrukog delovanja na telo u različitim fazama izlečenja. Bio-stimulacija rano pomaže kod biohemijskih procesa koji se odvijaju na ćelijskom nivou. Kada je protok krvi povećan, hranljive materije i kiseonik koji one pružaju pomažu da se izleči, a unošenjem toplote mogu se povećati biohemijske reakcije. Sve ove stvari pomažu telu da ubrza vreme izlečenja na efikasniji način, a nikako ga ne usporava ni u jednoj fazi.

Da li je INDIBA terapija ista kao i laserska terapija?

Ne, laser koristi svetlost da bi prošao kroz kožu. Dokazi potvrđuju da laserska terapija ne može prodreti dublje od 15 mm (oko dužine ljudskog nokta). To znači da je laser veoma površan u onome na šta može ciljati. To je veoma fokusiran tretman. S obzirom na to da je INDIBA elektromagnetna struja, tkiva su ciljana bez da koža apsorbuje veliki deo afekta.

Da li INDIBA može da umanji moj bol?

Pokazano je da značajno smanjuje bol u slučaju osteoartritisa kao i da su ljudi podvrgnuti tretmanu u stanju da značajno povećaju nivo svoje aktivnosti. Bol u donjem delu leđa takođe se može značajno smanjiti što omogućava pristupanju vežbama za jačanje i poboljšanje pokreta. U slučaju karličnog bola, pacijenti su prijavili smanjenje bola koje je trajalo nekoliko nedelja između tretmana. Postoperativni bol i oticanje mogu se efikasnije kontrolisati Indibom u odnosu na konvencionalno lečenje. Pacijenti sa fibromijalgijom koristili su to kao deo biopsihosocijalnog pristupa kontrolisanju i upravljanju bolom. INDIBA bi trebalo da bude primenjena i prihvaćena kao deo celokupnog tretmana lečenja, uključujući savete i uputstva od strane vašeg terapeuta.

Da li se mogu tretirati INDIBA uređajem ako imam protezu?

Da. Prisustvo proteze nije kontraindikacija lečenja, jer delovanje sistema ne zagreva metal. U tom smislu radimo u skladu sa terapeutskim ciljem, a to je bio-stimulacija, vaskularizacija ili hiperaktivacija.

Da li je moguće kombinovati INDIBA sa drugim fizioterapeutskim tehnikama na istoj sesiji?

Da, naravno. Fizioterapeut će odlučiti kako da sprovede tretman i odlučiće koje su najbolje opcije za vaš brži oporavak.

Ako imam uganuće zgloba ili naprsnuće, mogu li se podvrgnuti tretmanu isti dan?

Da. Što pre lečenje započne, to će se edem efektivno ponovo absorbovati zbog efekta bio-stimulacije. Preporučujemo da ipak sačekate bar 6 sati pre primene INDIBA-e.

Da li je moguće koristiti INDIBA u slučaju preloma?

Da, jer će to pomoći da se ubrza proces ozdravljenja. Kost je prekrivena membranom (periosteum) vezivnog tkiva. Ova membrana sadrži krvne sudove i nerve koji neguju kosti. Pomoću tehnologije INDIBA u mogućnosti smo da povećamo vaskularizaciju ovog područja koje sadrži osteogene ćelije koje se pretvaraju u osteoblaste koji su odgovorni za povećanje debljine kostiju. Poboljšanju mikrocirkulacije takođe doprinosi obezbeđivanje osnovnih hranljivih materija potrebnih za izgradnju koštanog matriksa.

Da li mogu da treniram posle tretmana sa INDIBA uređajem?

Ako su tokom tretmana u povređenom području korišćene visoke temperature, tog dana treba izbegavati prekomerne treninge. Prostor treba ostaviti u „polu-odmoru“.