STATIČKA I DINAMIČKA MANUELNA TERAPIJA MEKIH TKIVA

Osteopatija

Osteopatija se može svrstati u naučnu disciplinu koja se služi manualnim tehnikama koje preciznom palpacijom i definisanim načelima deluju na uzroke boli i neravnoteže koji remete fiziološke funkcije organizma.

Zasniva se na filozofiji da telo ima prirodnu sposobnost samoregulacije i samoozdravljenja do čega dolazi uklanjanjem blokada u telu koje direktno deluju na dotok kiseonika i hranljivih materija u telu, kao i mehaničkih blokada koje ometaju normalno funkcionisanje lokomotornog sistema.

Budući da ljudsko telo funkcioniše kao celina, pristup osteopatije je holistički što znači da se u samom tretmanu pronalaze i tretiraju uzroci koji dovode do određenih problema.nkt

NKT (Neuro kinetička terapija)

Neuro kinetička terapija je sofisticirani oblik manualne terapije koji kombinuje teoriju motorne kontrole i manualno testiranje mišića. Ovo testiranje nam pomaže da pronađemo disfunkcionalan mišić u određenoj šemi pokreta, koji dovodi do pojave boli.

Ovaj osnovni koncept se može primeniti na mišiće i disfunkcionalne pokrete u celom telu. Nakon što se pronađe disfunkcionalan mišić, on se u skladu sa principima vraća u dobar biomehanički pokret koji ima za cilj da smanji bol, uspostavi balans i koordinaciju pokreta.

Neuro kinetička terapija je odličan modalitet u rehabilitaciji i manualnoj terapiji, jer ne samo da identifikuje uzrok boli i disfunkcije, već je ispravlja brzo i bezbolno.


Ergon (IASTM)

ERGON je inovativan terapeutski pristup koji kombinuje statičke i dinamičke manipulacije mekog tkiva tela sa posebnom kliničkom opremom za lečenje neuro-mišićno-koštanih patologija.

ERGON tehnike se primenjuju na specifičnim tačkama povezanosti miofascijalnog sistema koje, kada se oslobode, direktno poboljšavaju funkcionalnost patološkog područja.

Koje su prednosti tehnike?

Tokom lečenja pacijenti osećaju da se skraćena tkiva opuštaju i mogu odmah da osete razliku posle tretmana.

ERGON terapijom se postiže:

• Brži povratak funkcionalnosti pokreta,
• Povećanje elastičnosti i fleksibilnosti ukočenih zglobova,
• Poboljšanje pokretljivosti tetiva,
• Smanjeno grčenje mišića.

ergon iastmMasaža

Masaža se uglavnom smatra delom komplementarne i integrativne medicine. Sve se više nudi zajedno sa standardnim tretmanom za širok spektar medicinskih stanja. Studije o benefitima masaže pokazuju da je to efikasan tretman za smanjenje stresa, bola i napetosti mišića.

Pored koristi za specifična stanja ili povrede, neki ljudi uživaju u masaži jer često stvara osećaj opuštanja i udobnosti. Uprkos svojim prednostima, masaža nije zamišljena kao zamena za redovnu medicinsku negu.

Postoji mnogo različitih vrsta masaža.


Švedska masaža


Ovo je nežni oblik masaže koji koristi duge pritiske, gnječenje, duboke kružne pokrete, vibraciju i tapkanje kako bi vam pomogao da se opustite.Duboka masaža


Ova tehnika masaže koristi sporije, snažnije pritiske za ciljanje dubljih slojeva mišića i vezivnog tkiva, obično kao pomoć pri oštećenju mišića usled povreda.Sportska masaža


Masaža usmerena prema ljudima koji se bave sportskim aktivnostima pruža pomoć u sprečavanju ili lečenju povreda.TRIGER POINT masaža


Ova masaža se fokusira na područja uskih mišićnih vlakana koja se mogu formirati u mišićima nakon povreda ili preterane upotrebe.