FIZIKALNA TERAPIJA STRUJOM

TECAR terapija

TECAR tehnologija je terapija koja se fokusira na ubrzavanje prirodnog mehanizma oporavka tkiva. Sistem je baziran na radiofrekventnoj struji koja deluje na nivou ćelije, povećavajući ćelijski metabolizam i mikrocirkulaciju.

Cilj lečenja, bilo akutnih ili hroničnih stanja, fokusiran je na smanjenje bolova i upalnih procesa kao i ubrzavanje procesa regeneracije tkiva. Najefikasnija terapija u lečenju sportskih povreda, reumatoloških i degenerativnih promena u zglobovima, svih traumatskih povreda i postoperativnih stanja.

U odnosu na tradicionalne metode fizikalne terapije (magnet, laser, elektroterapiju i druge), čije delovanje je ograničeno na površinske slojeve tela jer njihovo delovanje dolazi spolja, Tecar terapija deluje duboko unutar tretiranog područja. U odnosu na klasičan elektroterapijski pristup, ubrzava lečenje 3-5 puta.

Pozitivni učinci su vidljivi već nakon prve terapije.

• SMANJENJE BOLA kod 85% pacijenata
• POVEĆAN OBIM POKRETA
• REGENERACIJA TKIVA
• UBRZANO ZARASTANJE
Elektroterapija

Elektroterapija podrazumeva primenu električne energije u terapijske svrhe. Postoji više vrsta naučno dokazane elektroterapije, a deli se prema frekvenciji struje koja se aplicira na bolno područje.

U tretiranoj zoni događaju se razni fiziološki procesi. Zavisno o tipu struje koji se aplicira povećava se mišićna kontrakcija, šire se krvni sudovi i na taj način se poboljšava razmena ćelijskih materija. Sve to utiče na bržu regeneraciju tkiva, odnosno značajno smanjenje boli.

Elektoterapija se primenjuje u cilju:

• Opuštanja mišićnog spazma
• Prevencije mišićne atrofije
• Poboljšane lokalne cirkulacije krvi
• Povećanja obima pokreta
• Smanjenja boli


TENS


TENS (Transkutana električna nervna stimulacija) deluje na smanjenje bola blokirajući signale boli da dođu do mozga. Takođe podstiče proizvodnju endorfina, što ga čini popularnim talasnim oblikom za lečenje bolova u vratu i leđima.Interferentna struja


 Interferentna struja (IFS) je talasni oblik struje koji se koristi za lečenje hroničnog, post-hirurškog i post-traumatskog akutnog bola. IFS je struja srednje frekvencije koja pomaže u procesu zarastanja kostiju nakon preloma.Dijadinamička struja


Dijadinamička struja je niskofrekventna struja koja ima glavnu primenu u lečenju bolnih sindroma te u prokrvljavanju bolnog područja.Elektrostimulacija


Elektrostimulacija (COMPEX) izaziva mišićne kontrakcije pomoću električnih nadražaja čime se postiže prevencija ili lečenje mišićne atrofije. Izvodi se u kombinaciji sa ciljanim vežbama.Magnetoterapija

Magnetoterapija je vrsta fizikalne terapije koja koristi energiju elektromagnetnog polja u cilju lečenja različitih bolesti i stanja.

Ovaj tip terapije primenjujemo u lečenju degenerativnih bolesti zglobova, preloma kostiju, ruptura i povreda ligamenata. Primenom magnetoterapije stvara se niskofrekventno pulsirajuće magnetno polje koje prodire kroz ljudsko telo. Intenzitet tih struja, vrsta i nivo bioloških učinaka zavisi od frekvencije magnetnog polja i intenziteta na površini tela.

Kako funkcioniše magnetoterapija?

Prodiranjem magnetnog polja kroz telo zahvaćena je svaka ćelija koja se nalazi unutar tog polja što pozitivno utiče na metabolizam ćelije. Magnetno polje normalizuje razlike električnog potencijala ćelije i poboljšava snabdevanje ćelije kiseonikom što dovodi do bržeg zarastanja tkiva.
krioterapija

Krioterapija

PhysioLab je jedinstveni uređaj koji pruža idealnu kombinaciju krioterapije (hlađenje ledom) i kompresije. Koristi se za lečenje akutnih (sportskih) povreda mekog tkiva, pomaže u uklanjanju otoka, koristi se u postoperativnoj rehabilitaciji i u sportu za oporavak mišića nakon treninga ili utakmice.

TERAPIJSKE PREDNOSTI:

• Umanjuje bol i edem
• Povećan opseg pokreta nakon operacije
• Sprečava oštećenje tkiva i podstiče ubrzani proces oporavka
• Stimuliše regeneraciju tkiva
• Povećava dotok krvi i kiseonika do mesta povrede
• Ne postoji mogućnost smrzotine
• Omogućava brz oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima


Limfna drenaža

Medicinski tretman koji otklanja višak nakupljene limfne tečnosti i normalizuje cirkulaciju limfnog sistema. Primenjuje se kada postoji veći zastoj u drenaži limfe.

Limfna drenaža primjenjuje se u svrhu: otklanjanje sindroma „teških nogu„, otklanjanje nakupljene mlečne kiseline u mišićima nakon velikih napora.

Tretman je izrazito ugodan, uređaj stvara ritmičke talasne kompresije koje postepeno potiskuju limfnu tečnost u limfne kanale.

Kontraindikacije: tromboflebitis, duboka venska tromboza, akutne traume ili upalni procesi na limfnim ili krvnim sudovima, bolesti srca i bubrega

limfna drenaža