https://lokomoto.rs/wp-content/uploads/2020/05/Trkacko-koleno-1.jpg

Lečenje Trkačkog Kolena Beograd

Title:

Description:

Trkacko-koleno-1-1280x720.jpg

Lečenje Trkačkog Kolena Beograd

Trkačko koleno ili hondromalacija patele je jedan od čestih povreda koje se javljaju kod rekreativaca ili profesionalnih sportista koji su izloženi dugom trčanju i dugotrajnom trenju i struganju zadnje strane patele o femur. Za nesmetano klizanje i pravilan položaj čašice zaduženi su pre svega mišići kvadricepsa. Jedan od glavnih uzroka za nastanak ovog sindroma je nepravilna aktivnost mišića kvadricepsa tačnije slabost vastusa medijalisa i preopterećenje vastusa lateralisa i ili otibijalnog trakta. Usled prevelikog trenja patele o femur dolazi do oštećenja zadnje strane patele koja se definiše kao hondromalacija patele.

Simptomi koji se javljaju su bol sa zadnje strane patele, otok i krepitacije (škripanje) pri pokretima. Pritisak na samu patelu u ekstenziji dovodi do povećanja bola i klinički se na taj način moze pretpostaviti da se radi o ovom sindromu. Za potpunu dijagnostiku ovog sindroma možemo koristiti rendgen snimak ili magnetnu rezonancu.

U početnim fazama bol se javlja samo pri velikim naporima, kasnije se bolovi pojačavaju toliko da sprečavaju samu aktivnost i u krajnjoj fazi bolovi mogu da se javljaju i u miru.