https://lokomoto.rs/wp-content/uploads/2020/05/Bol-u-ramenu.jpg

Lečenje Smrznutog Ramena Beograd

Title:

Description:

Bol-u-ramenu-1280x720.jpg

Lečenje Smrznutog Ramena Beograd

Smrznuto rame (engl. “frozen shoulder”)  je sindrom kojem najbolje odgovara naziv periartritis humeroscapularis. Radi se o sindromu nepoznate etiologije koji karakteriše bol i ograničen pokret u ramenu u svim smerovima.

U početku dolazi do upale tetive m. supraspinatusa. Karakteristično za ovaj problem je da se javi povišena lokalna temperatura, bol u šaci, nadlaktici i ramenu sa tendencijom širenja prema vratu. Već u ovoj fazi se može primetiti odstupanje od pravilne šeme pokreta i asimetrije gornjeg dela tela. Pokret prouzrokuje bol pogotovo ukoliko se ruka podigne iznad glave ili rotira spolja. Pacijent drži ruku prislonjenu uz telo i rotiranu ka unutra kako bi izbegao bol. Ukoliko se bolest adekvatno ne leči, nakon kratkog vremena dolazi do adhezivnog burzitisa, poznatijeg kao „smrznuto rame”.

U ovoj fazi bol se javlja i u stanju mirovanja, javlja se noću u toku sna, širi se u nadlakticu i prema lopatici, pokreti ramena su izrazito bolni i smanjeni.

Bitno je što pre reagovati i ne dozvoliti da ovaj problem dođe u fazu koja zahteva mnogo veći napor za pacijenta kako bi se rešio. Što je rame duže u položaju bez pokreta to je progresija bolesti veća.


Call Now Button